miércoles, 20 de marzo de 2013

19)

LA ENGINYERIA GENÈTICA
Aquesta mena de tecnologia permet la creació de noves espècies, la correcció d’anomalies genètiques o fins i tot la fabricació de compostos genètics.

Assaig Genètic

L’assaig genètic és un procés que mitjançant un anàlisis de sang ens dona informació sobre la nostra dotació genètica i per tant la nostra susceptibilitat davant determinades malalties, és a dir, amb aquestes proves podem saber si patirem o no alguna malaltia en la nostra vida.

Desavantatges
Aquest tipus de proves podem comportar a més de avantatges ,desavantatges, és possible que es doni per exemple una violació de la teva intimitat, ja que al realitzar-te aquestes proves estàs donant tota la teva informació i per tant donant la possibilitat de que alguna persona sense el teu consentiment pugui veure-les, a més pot arribar a donar-se la discriminació laboral i social, per exemple alhora de aconseguir un treball, o és possible que repercuteixi en les persones psicològicament.


Bebès a la carta

Bebès a la carta es podria definir com la possibilitat de manipulació d’embrions mitjançant la enginyeria genètica per principalment reduir la possibilitat de que el nadó neixi amb determinades malalties o pugui desenvolupar-les a la llarga.
El tipus de tècniques que s’utilitza en aquesta manipulació és principalment la Fecundació In Vitro.

Desavantatges
Aquest tema porta molta polèmica hi ha persones que no estan d’acord de tenir la possibilitat de manipular els embrions, hi ha cultures i religions que donen aquest tema com impensable, altres pensen que aquesta possibilitat podria tenir avantatges com per exemple parelles que tenen una malaltia heretable tenen la possibilitat de reduir el risc de que el seu fill també la pateixi, per tant és un tema que pot tenir dos punts de vista depenent de les persones.

Transgènics

Els transgènics són organismes o aliments que han sigut modificats genèticament principalment amb l’objectiu de millorar-los.

Desavantatges
S’utilitza principalment per millorar per exemple les característiques d’una planta donar-li més resistència o que tingui un creixement més excessiu,  aquest tipus de tecnologia pot ser avantatjosa però també desavantatjosa.
Per exemple pot causar esterilitat si s’abusa d’aquests aliments transgènics, o per exemple pot afectar a la variabilitat en les espècies, però tot i així no es sap del tot el que pot causar en les persones, és a dir, no es sap si poden arribar a ser bons o dolents per a la nostra salut, encara que actualment en la nostra dieta s’integren aliments transgènics com el blat de moro.


Clonació

Sabem que la clonació és un procés per el qual s’obté organismes iguals, és a dir, idèntics al del progenitor ja desenvolupat. Podem principalment distingir dos processos:

·         Clonació terapèutica: En aquest procés s’utilitza cèl·lules mares embrionàries, és a dir, que només es poden trobar als embrions, aquest tipus de clonació estan dirigides a poder tractar malalties mitjançant el transplantaments d’òrgans mitjançant la clonació a partir les cèl·lules embrionàries, per tant en aquesta clonació comporta la mort de l’embrió.

·         Clonació reproductiva: Aquest tipus de clonació té com a principal obtenir organismes idèntics.

Desavantatges
Sabem que actualment aquest tipus d’experimentació concretament la clonació de persones no està permès ja sigui per exemple perquè és un procés difícil a més pot comporta la mort breu de la persona clonada, i també perquè per algunes persones no el veuen ètic.

Cèl·lules mares

Les cèl·lules mares son cèl·lules no diferenciades del  nostre cos, que podem convertir-se en qualsevol cèl·lula i fins i tot arribar a crear teixits cel·lulars  i òrgans, aquests tipus de cèl·lules són molt importants ja que el nostre cos les utilitza per substituir cèl·lules mortes en un organisme viu.
Podem distingir quatre tipus de cèl·lules mares:

v  Totipotents: Aquestes cèl·lules poden convertir-se en qualsevol altre.
v  Pluripotents: Es poden convertit en qualsevol tipus de cèl·lula menys en tot i potents a més són descendents de les totipotents.
v  Multi potents: Podem produir només cèl·lules emparentades.
v  Unipotents: Només poden crear un tipus concret de cèl·lules i es poden renovar.

Aquestes cèl·lules es poden trobar en diversos llocs, per exemple les cèl·lules mares embrionàries es troben als embrions, es poden trobar per exemple al teixit de la epidermis en la medul·la espinal, i al cordó umbilical.

Desavantatges
Les cèl·lules mares segons especialistes poden arribar a curar malalties com l’Alzheimer, mitjançant els transplantaments d’òrgans ja que son cèl·lules molt completes que podem arribar a construir cèl·lules més complexes com les del cervell.

Però això també és un tema que ha entrat molt en polèmica ja que per arribar a aconseguir-les s’ha de fer sevir un embrió i això comportaria a la mort de l’embrió, per aquest motiu algunes persones pensen que això d’experimentat amb embrions no és ètic i per aquest motiu els científics fan servir altres tipus de cèl·lules, les cèl·lules adultes i utilitzen tècniques per a que aquestes es puguin re programar convertint-se en cèl·lules mares embrionàries.

Teràpia gènica

La teràpia gènica és un procés que consisteix en la inserció de gens a les cèl·lules per tractar malalties, sobretot les hereditàries. Aquests tipus de teràpia s’utilitza molt per curar malalties substituint els al·lels mutants o anormals en els gens anormals per altres sans.
Hi ha dos tipus de teràpia gènica:

Somàtica: Aquestes modificacions es donen a les cèl·lules somàtiques i no es transferible a la descendència.
Germinal: Les modificacions de l’ADN es dona en les cèl·lules germinals i per tant son transferibles a la descendència i  més perilloses per això no es realitzen.

Desavantatges
La teràpia gènica és un procés que pot arribar a ser difícil ja que es poden produir problemes durat el procés per exemple alhora de introduir el gen nou en l’esser viu, és possible que el virus que s’utilitza en aquets tipus de proves es torni contra la persona i li provoqui la mort. Però també pot arribar a curar les malalties com la dels nen bombolles, o la fibrosis quística.

Vacunes

Les vacunes son preparacions d’antígens que una vegada dins de l’organisme provoquen la producció de anticossos i amb allò la defensa del nostra organisme davant organismes patògens.
Des de el seu descobriment les vacunes han fet possible la curació de moltes malalties que abans en un cert temps van ser mortals en persones, i que avui en dia gràcies a les vacunes podem prevenir o reduir el risc de patir una malaltia.

Desavantatges
Les vacunes també podem tenir uns determinats desavantatges, per exemple no sempre asseguren la prevenció davant una malaltia, o fins i tot pot provocar determinades conseqüències si abusem de les seves propietats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario