jueves, 13 de diciembre de 2012

12) Venus

TREBALL SOBRE VENUS

En aquest treball en general hem tractat els següents temes:
  • Característiques generals de Venus
  • Possibilitat de vida a Venus
  • Extremòfils


Característiques generals de Venus

    Venus és el segon planeta del sistema solar. Si comparem la seva mida i massa amb la Terra, són similars, encara que les altres característiques són molt diferents.
     Al observar el cel nocturn, trobarem que Venus és un dels objectes més brillants, fins i tot pot ser vist de dia.
     La temperatura de la seva superfície és molt alta, d'uns 464ºC i no varia durant el dia i la nit. L'atmosfera està principalment composta per diòxid de carboni però també conté nitrogen, sofre, argó i altres elements en petites quantitats. El planeta està envoltat per núvols d'àcid sulfúric els quals provoquen un efecte hivernacle molt fort.
     No només la temperatura és alta, també ho és la pressió, d'unes 90 vegades més que la de la Terra.
     Un dia de Venus és més llarg que el seu any.



Possibilitats de vida a Venus

Les possibilitats són nul·les per diverses característiques:
  • L'alta temperatura
  • L'alta pressió
  • Núvols massa densos
  • Quantitat d'aigua insuficient
  • Moltes erupcions volcàniques
  • Gran efecte hivernacle
     Amb aquestes característiques és molt difícil imaginar alguna classe de vida a Venus. Encara que hi ha organismes capaços de sobreviure a algunes d'aquestes característiques, no hi ha cap organisme amb la capacitat de sobreviure a totes a la vegada. Per a poder tenir vida a Venus s'haurien de canviar la gran majoria de les condicions físiques. 


Extremòfils  

     Un extremòfil és un organisme que viu on necessita viure en condicions extremes que serien excessives per al majoria d'organismes. Tenint en compte les característiques de Venus aquests són els organismes que tindrien més possibilitats de sobreviure en comparació amb altres organismes, encara que les seves possibilitats serien poques.
     Hi ha diferents tipus:

  • Acidòfils: poden viure en un medi acid (en en cas de Venus podrien ser els núvols)
  • Baròfils: poden viure a pressions molt altes (pressions tan altes com les del fons oceànic)
  • Endòfils: organismes que habiten dins les roques. La seva alimentació es bassa principalment en traces de ferro, potassi o sofre i s’han descobert alguns exemplars fotosintètics.  
  • Radiòfils: poden soportar grans quantitats de raciació
  • Hipertermòfils: organismes que poden viure a temperatures superiors als 80ºC. Tenint en compte que la temperatura de Venus és de 464ºC, la vida per als termòfils seria impossible.

L'éssers vius més resistents del planeta: els tardígrads

     Els tardígrads o “ossos d’aigua” són classificats com animals invertebrats microscòpics. No tenen un aparell circulatori, respiratori o excretor i poden sobreviure en pràcticament qualsevol medi com l’aire, l’aigua o el buit. Poden romandre en un estat de suspensió sense aigua durant centenars o milers d’anys. Si se’ls hidrata, es desperten i continuen vivint amb normalitat.
     Com experiment, en 2007 una nau va ser llençada a l’espai amb un grup de tardígrads. No només van sobreviure a les condicions i el buit de l’espai exterior, també van poder reproduir-se. Se’ls considera, com diu el títol, l’ésser viu més resistent del planeta.


Opinió personal sobre el treball fet
     Aquest treball ha sigut un dels més interessants que he fet. He après molt sobre com és el planeta Venus i a més, he pogut preguntar-me sobre si hi pot haver vida a l'Univers.
     La possibilitat de vida em sembla molt interessant i gràcies a aquest treball he pogut descobrir a organismes com els extremòfils. Personalment, m'agradaria haver aprofundit més en aquest tema, ja que són una de les possibilitats més clares que hi coneixem de que hi pot haver vida.
     Desafortunadament, l'existència d'aquests éssers no demostra res, només ens dona la possibilitat de fer especulacions. Però el fet de que no coneixem cap forma de vida complexe fora del nostre planeta no vol dir que no existeixi. Els humans som una espècie que contínuament tracta de trobar espècies semblants a la nostra, és probable que aquesta espècie ens estigui buscant també. 


2 comentarios:

  1. Lena, molt bona entrada! Estic totalment d'acord amb tú, realment, l'ésser humà sempre busca una vida més enllà de la Terra sempre ( i no sé que passarà si finalment la trobem) però els tardígrads són uns organismes molt capaços arribar a reproduir-se a altres planetes.

    ResponderEliminar
  2. És cert, les seves capacitats són increïbles (i a més són molt macos). Crec que s'ha de deixar de pensar que la vida d'altres llocs del cosmos és semblant a la nostra. El més probable és trobar organismes com els tardígrads, la qual cosa ja seria un descobriment molt important.

    ResponderEliminar